What is the difference between Indonesians who spent 1-5 years abroad, say, USA, and Indonesians who spend their whole life in Indonesia?

Depends.

If it’s some privileged Jaksel Orba kid who stayed within the safe familiar PERMIAS/KBRI bubble for the entire time he/she was there… then no difference whatsoever.

Or, if it’s some nervous Jakbar kid who arrives and gets sucked in by the Indo church youth groups… then biasanya jadi close-minded religious zealot.

Those two types are basically two sides of the same coin. And you know ’em when you see ’em.

Hai, mau tau soal dmn sekolahin anaknya, skrg kebanyakan yg bagus tuh either islamic bgt atau kristen bgt, saya cari sekolah yang err lebih moderat n liberal. Since I know you wouldn’t put ur daughter to that kind of school, jd mau tanya dmn yg pas buat non believers like us. Thanks

Dia kami sekolahkan disini: http://semipalar.sch.id/?page_id=435

Menurut saya sih ini sekolah yang *sesuai* dengan harapan saya untuk anak. Soal “bagus” or not, itu sangat relatif. That really depends on what type of person you aspire your child to be. Sekolah ini tetap mengajarkan agama, tapi juga memahami that some kids prefer to use reason and logic over dogma. To be a minority in a country like this, that is something I am grateful enough for.

But from what I know, this school isn’t for *any* parent. Karena memang sangat melibatkan orangtua dalam mendidik anak (which doesn’t work for the “ya itu kan tugas sekolah untuk mendidik!” type of parents), dan pendekatan yang, well.. might seem a bit too Ubud/”Semesta”/Anak Alam for some people. So yes, urusan cocok2an.

Example: the kids have a morning yoga session, which of course involves the “salam matahari” pose. One of the (tampang stress) GBU parents got *very* upset and pulled their kid out of school the next day. My first thought was “man, that’s how fragile your faith is.”

Vipey, apa kuliah itu penting sekali ya? Saya cuma lulusan SMA dan memilih langsung terjun ke dunia kerja. Banyak yang bilang harusnya saya kuliah dulu, padahal saya kurang cocok di bangku kuliah (i tried for one year and i stopped). Mungkin karena saya lebih suka langsung kerja. Apa saya salah ya?

Menurut saya sih ngga salah ya. Lagian kamu sudah coba setahun, dan sudah jelas2 tidak cocok. Trust me, time and time again I’ve seen how a degree ngga nambah APAPUN to a person’s outlook and personal qualities. And that’s after 3 years of dad’s money and 1 year of “iya lagi bikin skripsi tapi maleess…” (that’s when they use the “ngejar2 dosen!” excuse).

You think SOME of your friends kuliah karena they have a burning desire to learn? Because they LOVE hukum or hubungan internasional? Nope. It’s like marriage. “I’m doing this WITHOUT QUESTION because it’s what everyone else does, and it is what is expected of me. Lagian, nanti apa kata saudara dan tetangga kalau ngga…”

Tapi ya gimanapun juga sebaiknya kamu punya direction. Know what you want to achieve in life, know what you want to do. If it doesn’t require a degree (some professions do, mind you), then just work. With enough focus and dedication, I guarantee that by the end of 4 years you’ll be way beyond those yang baru beres kuliah.

Just remember this… all those people who doubt you? Who think you’ll be nothing of substance karena ngga kuliah ekonomi or akuntansi (who probably don’t give a damn about jurusannya sendiri anyways)? Who think you are too dumb to earn a degree?

Prove them wrong.

Halo, aku masih sma. Ortu udah ngewajibin aku ikut kerja di perusahaannya. Tapi aku gak sreg gitu. Bukan passionku disana. Dan ntar habis aku lulus kuliah. bakal di lepasin buat aku. Aku harus gimana ya bilangnya?. Atau nanti mau gak mau harus di teruskan?. thanks

Sorry ya, jawabnya pakai bahasa inggris.

I’m not dismissing or anggap remeh your current passion. But bear in mind that you are still in highschool. You might not see it now, but passion changes over the years. Dan seringkali kita passionate about something simply because we don’t know much about it. Karena kita hanya lihat dari sisi luar (the glamour, the coolness), tapi begitu sudah mendalami… ternyata it’s not all fun and games. That’s fine.. you should still pursue it. But I think it would be a mistake to limit your options and focus on one thing at such early an age. Nah, terus nanti kuliahnya jurusan apa? Apakah sesuai passion yang sekarang? Belum tentu juga your parents akan mengijinkan. Dan gelar kamu pada akhirnya akan menentukan profesi kamu.

This is another important thing: you may not see your parent’s business as something that is cool or interesting. It doesn’t put wind in your sail, and it doesn’t pass the hipster coolness test. But remember this: whatever it is, there will ALWAYS be something you can learn from it. It will be for free, under your own terms, and it will always be applicable to your passion.. whatever it may be in the future. If you choose to pursue it. So I suggest you give it a try. Run the business for a few years and learn as much as you can from it. If you still have desire to do something else, then do what you have to do. But never dismiss anything as “ah, I have nothing to learn here.” Sorry, only dumb people say that.

And PLEASE tell me your passion is not fashion… because that’s just so cliche. If I was your dad, I’d dismiss it too.

Bang, how important is a title (Diploma, S1, etc) to you?

If it was important to me, I would have made the effort to get one. But alas, it isn’t.

On a personal level, I really couldn’t care less what a person’s education is. I don’t flaunt the fact that I am uneducated.. but sometimes I see how people ask me questions here (ngetik acak2an, grammar seenaknya, punctuation alay), and I think to myself “your parents spent money on 3 years of your kuliah, and THAT’S the result?” So no, I can’t judge people on their degree.

On a professional level, as an employer who has to go through a hundred curriculum vitaes, it’s important. A degree shows a certain amount of dedication to a subject, and will get a foot in the door for an interview. But that CV is like a Tinder pic: Sure we may match, but if the best you can type is “km dmn,,, lg ap”, you ain’t gonna get very far.

om, sy ditawarin kesempatan sekolah di luar. saya memang pengen bgt ke luar dan ingin serius. tp masalahnya saya takut apa lagi hrs dibarengi parttime krn ga mau bebanin ortu terus. saya juga belom tau mau kuliah apa, dan saya merasa insecure krn ga pinter2 banget. menurut om gimana?

Go. Don’t think twice. Just go.

Itu kesempatan yang sangat berharga. Kalaupun kamu tidak tahu mau kuliah apa, ya tidak ada bedanya dengan disini kan? Might as well go there and figure it out. And kerja part time itu sangat wajar disana (disini aja yang ngga sih), the money is pretty good, and it’s actually pretty fun. In highschool I did everything from mowing grass in the neighbourhood, to clearing tables and washing dishes at restaurants.

Tapi sebaiknya check dulu… apakah boleh bekerja dengan student visa? Kadang ada negara yang tidak memperbolehkan, dan itu menentukan beban finansial ke orangtua kamu. Mungkin masih bisa bekerja part-time, tapi tidak bisa pekerjaan formal.

If you feel insecure karena ngga pinter2 banget… well, guess what: students di luar negeri juga ngga pinter2 amat kok. Trust me. 🙂

So yeah. Go. There is no bad side to that decision. You’ll end up with more life skills than you’ll ever have if you just stayed here. And no, I am not referring to what you’ll learn in class.

menurut om, mungkin ngga sih orang yang ga tau apa apa ttg suatu bidang tp pengen belajar di jurusan itu bisa sukses? misalnya skrg ga tertarik bisnis & gapernah research soal materi2 bisnis dan ekonomi tp maunya kuliah bisnis. apalagi kalau sekolahnya diluar negeri dengan keterbatasan bahasa?

Soal bisa sukses atau tidak, saya tidak berani menjawab. Karena meskipun saya jawab “tidak bisa”, there will always be someone who’ll say “aadaaaa kok…”.

Kalau kamu bertanya mengenai diri sendiri, tebakan saya adalah kamu memang belum punya arah. Dan sekarang kamu selesai SMU dan harus kuliah, dan sembarang memilih yang (mungkin) menurut kamu paling mudah, dan/atau merasa “gampang kerja”.

Bukan salah kamu sih, kalau belum tahu arahnya kemana. Tapi baiknya ya temukan dulu. Jangan invest 3-4 tahun untuk pendidikan yang kamu pedulipun tidak. Take a year off and figure out what to do. Research, magang, kursus. Terus terang, saya yakin rata2 mahasiswa are clueless mengenai jurusan yang mereka pilih. Tapi karena takut sekali dengan status “pengangguran” sehabis SMU, jadi apapun diambil.

Don’t waste your time and parent’s money by sembarang kuliah demi status. Soal sukses or not is irrelevant anyways.

Is fashion industry that bad? I’m in love with fashion and I was thinking on taking it as my major. Tapi Ortu aku nentang habis2an krn menurut mereka ini ga ada masa depannya dan akhirnya aku ambil dkv. Sampe sekarang aku masih pengen banget masuk fashion design. Any wise words please?

Terus terang saya mengerti sih kalau rata2 orangtua itu skeptis kalau anaknya mau belajar fashion design. Why? The same reason YOU would be skeptical if, say, your brother said “aku mau jadi rock/movie star”. Like any profession that seems cool or glamorous, it attracts it’s share of flakey airheads who only only see that side of the business.

Look, every profession has it’s share of difficulties. And yes, we are ALL tired of hearing people go drama queen seakan-akan pekerjaannya itu paling sechallenging sedunia. That’s like fashion models who say (cue to nyinyir voice) “It’s more than just looking pretty, it’s also long hours and getting yelled at by photographers…”

My point is this: it’s not up to our parents to understand how much you love what you do. It’s up to YOU to prove it to them. And yes, also that you love it enough that you’ll roll with all the unpleasant parts of the business, and not only that… but you can make it into something you can LIVE off one day.

But here’s a tip: if you think you should be a designer *sekedar* karena suka baca Vogue dan fashion blogs, suka gambar2 baju sambil duduk di Starbucks, suka selfie2 di kamar ganti H&M, suka diminta saran berbusana dari teman2, suka kipas2 ala Karl Lagerfeld, atau bisa menerangkan latar belakang nama Proenza Schoeler… sorry, I don’t think you should pursue it as a profession. Keep it as a hobby. There is nothing wrong with that. It’s like.. I know I love food, and I ain’t bad in the kitchen… but I wouldn’t assume I can be the next Ferran Adria. Hell, I wouldn’t even assume I could cook at Solaria.

And if I were you, I’d be VERY grateful your parents even let you take DKV. Not many parents give their kids even that. Worry not… if one day you still think fashion is worth pursuing, you WILL. Regardless of what you are studying now. It will not go to waste.